Steins;Gate 0 – 8. Bölüm

ss (2018-05-30 at 10.55.23)

Ciğerimiz kalmamıştır.

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki geçen hafta iyi ki bulundukları evrenin divergence numarasını yazmamışım. Çünkü animeye özel bir yerdeydiler, VN’dekinden farklıydı. Demek ki bu yüzden geçen hafta bölüm sonunda numarayı karışık verdiler bize ki tahmin yürütemeyelim.

Başlangıçta labdayız, aşağı yukarı geçen hafta herkesin tahmin ettiği gibi Alfa’ya geçtik. Bizimki Kurisu’yu gördüğü gibi sarılıyor. Açıkçası izlerken tam bu an “eyvah bölüm sanırım güzel olmayacak” diye tedirgin olmuştum. Zira o kadar hızlı geçen bi sarılma oldu ki, yani ben böyle doya doya sarılacak veya müziği yoğun yoğun verecekler sanıyordum. Bu sarılma çünkü Okabe’nin ilk kez gerçekten hüngür hüngür ağladığını fark ettiği kısım olmalıydı. Ağladığını Kurisu fark edince o da ona sıkıca sarılıp sırtını sıvazlayacaktı. Bunu çok beklemiştim, beni genelde çok etkiler böyle ağlayan birinin teselli edildiği sahneler. Ama olmadı, Kurisu bön bön baktı ve açılış girdi :/

ss (2018-05-30 at 11.20.15)

Şimdi bir şeyi açığa kavuşturalım. VN’de nasıl olduğunu anlatayım tüm bu kısmın. Birincisi, bu sahne o kadar kısa ki VN’de, yani kıza doyamadan geri dönüyorduk. O yüzden anime için çok tedirgindim, yarım bölüm yapıp geçecekler mi acaba diye korkularım vardı. VN’de şu sarılmadan sonra yaşanan diyaloglar aşağı yukarı animedekiyle aynı. Mayuri’nin ölümünden haberdar olması, Kurisu’nun labı sırf Mayuri’nin hatrına sık sık ziyaret ettiğini söylemesi. Okabe’nin tedirginliği, Kurisu’nun gidip elini tutarak onu sakinleştirmesi falan. Buralar aynı. Hatta VN’de bir de ek olarak Mayuri’nin ölümünü öğrendiği an Okabe içinden “Acaba tren mi çarptı? Yoksa vurdular mı?” diye türlü olasılık geçiriyor. Tabii hiçbiri olmadı, Mayuri kalp krizinden öylece öldü.

ss (2018-05-31 at 01.18.31)

Sonrasındaysa Okabe yine hava almaya çıkmak istediğini söylüyor. Kurisu’nunsa burada küçük bir cümlesi var: “Dayan.” Okabe dışarıda dolaşırken bir anda Kurisu’nun bu cümlesi şimşek gibi çakıyor ve Kurisu’nun aslında ne ima ettiğini anlıyor. Koşarak laba geri dönüyor ve Kurisu’yu mikrodalganın yanında yakalıyor. Bizi öyle görünce Kurisu her şeyi itiraf ediyor. Meğer işte Kurisu kendi kendine uzun zamandır dert ediyormuş bu mevzuyu. O yüzden aleti tekrar tamir etmiş ve 1 haftadır da kendine d-mail gönderip göndermemek arasında gidip geliyormuş. Tam bu düşüncelerinin ortasındayken de Okabe işte mekanı basmış. Zaten hatırlarsanız mekana ilk geldiğimizde Kurisu yine perdenin arkasındaydı ve biz birden gelince panikliyordu, makineyi tamir ettiğini de yine bizden saklamıştı. Kendi kendine planlar yapmış yani anlayacağınız. Karar almasında etkili olan kısımsa bizim Beta’dan geldiğimizi anlamış olması. Çünkü bizim Beta’dan gelmiş olmamız demek = Kurisu yerine Mayuri’yi seçmiş olmamız demek. Kurisu zaten kendi kendine bunun vicdan azabını çekerken bir de üzerine Beta’dan Okabe çıkageliyor. Karar vermesindeki son aşamayı da ona sağlamış oluyoruz böylece.

Sonrasında geçen konuşmalarsa animedeki o veda sahnesiyle aşağı yukarı aynı, pinky promise falan dahil. O söz verildikten sonraysa Okabe içinden bir sürü güzel şey söylerek veda ediyor Kurisu’ya. Öpüşme yok, o kapanıştaki ek sahne falan yok. Kurisu da sürekli gülümseyerek ve iyi yanaşarak uğurluyor Okabe’yi. Cidden Okabe’ye iyi gelen tek şey Kurisu, bu kısa sahnede anlıyoruz. Neyse, gelelim animeye şimdi.

ss (2018-05-31 at 01.20.46)

Okabe Alfa’da olduğunu fark eder ve kendini dışarıya atar. Etrafta biraz gezindikten sonra parka gidiyor. Telefonundaki mesaj kutusuna bakıyor ve görüyoruz ki Daru buna mesaj atmış Mayuri’nin kalp krizi geçirdiği gün. Hastaneye kaldırmışlar, anne babasını falan da çağırmışlar. Tabii kurtaramıyorlar kızı, son mesaj hastaneye giderken atılmış. Okabe bir türlü anlayamıyor neden Alfa’ya geri döndüğünü. Bu sırada ekranda ufak bir süre Rusya’daki deprem haberi gözüküyor. Burada bize ufak bir ipucu vermeye çalışmışlar. Aslında biraz gerçek hayattaki komplo teorilerini okuyanlar bu depremleri bir yerlere bağlayabilir 😛 Ufak ipucu bir yana, bakalım ilerde nerelere bağlayacaklar.

Derken bizimkini Daru görüyor. Faris’in mekana gidiyorlar, Luka ve Fubuki de burada. Herkes aynı Beta’nın başındaki gibi şaşkın. Çünkü Mayuri öldükten sonra Okabe yine Akiba’ya uğramayı komple kesmiş, hâliyle onu böyle görünce ne yapacaklarını bilemiyorlar bir süre. Fubuki gelip kendini Okabe’ye tanıtıyor. Açıkçası bu kısımda sanırım mantık hatası olmuş çünkü labda hepsinin topluca çekildiği fotoğraf var. Orada Fubuki de gayet bizimkilerin arkasında duruyor, o zaman tanışmış olmuyorlar mı? Düzeltirler artık bluray çıktığı zaman, yoksa oturmuyor o kısım.

ss (2018-05-31 at 12.03.41)

Söz konusu fotoğraf

Okabe yine bu sahnelerde tıpkı ilk sezondaki gibi “ya Mayuri’nin yaşadığı bir evren olsaydı” muhabbetlerine giriyor. Fakat beklenmedik bir şey oluyor ve Daru bizimkini alıp dışarı götürüyor. Bir güzel de hırpalıyor onu. Hırpalamakta haklı çünkü tam her şeyi değiştirmek üzereyken bu kararından vazgeçen yine kendisi olmuştu. Vazgeçişten kasıtsa Echelon’dan o ilk D-mail’i silmek için Okabe’nin basması gereken Enter tuşuydu. Echelon dedikleri kafa karıştırmasın, bunların attıkları ilk D-mail SERN’in Echelon adındaki sistemine takılıyor. Daru tüm bu sistemi hackliyor ediyor ama Okabe tuşa bir türlü basmadığı için Mayuri bir şekilde ölüyor. Ayrıyeten öğreniyoruz ki Okabe D-mail’i geri almamış ama önlem olarak tüm makineleri falan parçalamış. Demek ki bu yüzden SERN gelip bizimkileri bulamamış. Alfa Okabe yaptığından pişman olsa da en azından işin sonrasını garantiye almış. Üstte VN’de aslında Kurisu’nun gizliden gizliye çabaladığı detayının ufak çıtlatmasını da yine bu sahnede Daru’dan duyuyoruz. Kurisu hiç pes etmemiş, kendince her şeyi düzeltmek için bir çözüm arıyormuş.

ss (2018-05-31 at 01.21.40)

Hemen ardından Daru bizimkini arıyor, tüm olanların özetini geçiyor. Kurisu’nun yine yukarıda bahsettiğim “bir bakışta Beta’dan geldiğini anlıyor” olayını da bu sahneyle çözmüşler. Daru telefonda Okabe’nin farklı zaman dilimleriyle ilgili zırvalamasını anlatırken Kurisu bir anlığına Mayuri’nin her zaman oturduğu yere bakıyor. Okabe’nin oraya oturuşundan anlamıştı çünkü. Bu farkındalığı yaşar yaşamaz bizimki önlüğünü çıkarıp atıyor kendini sokaklara. Yani bir şekilde VN’dekinin tam tersi olmuş: Okabe farkındalık yaşayıp Kurisu’ya koşmuyor da, Kurisu farkındalık yaşayıp Okabe’ye koşuyor. Güzel olmuş ama.

Kurisu tüm ponçikliğiyle ve MONTUYLA (teşekkürler stüdyo) bizimkini buluyor istasyonun oralarda. Nasıl buldu yav diye düşünürken GPS diyor. Açıkçası bu GPS olayını anlamadım. Bölüm sonlarında Okabe sorunca Kurisu söylemem diyip geçiştiriyor, ne yaşadınız arkadaşım kaşla göz arasında birbirinize GPS yükletecek kadar? VN’de falan da geçmiyor ki bir açıklık getireyim, çok garipti. Neyse laba geri dönüyorlar, Kurisu Okabe’ye makineyi gösteriyor. Acaba neden timeline değişti bunu bir türlü anlayamıyor Okabe, asıl derdi bu. O yüzden korkuyor. Ek olarak bu kısımlarda VN’de şöyle hoş bir detay vardı. Kurisu böyle ponçik ponçik konuşup utanıp sıkılırken Okabe içinden çok tatlı düşünceler geçiriyordu Kurisu hakkında. İşte “nasıl dudağını büzüyor, yüzü kızarıyor, bir şey anlatırken nasıl gözünün içi çakmak gibi, gerçekten onu çok seviyorum” tarzında düşünceleri var. Bu sahneye bambaşka bi duygu yüklüyordu bu açıdan bakmak.

Çatıdayız, yine montlu Kurisu var ❤ Daru laba gelmiş Makise’yle konuşmak için. Mayuri öldükten sonra bu ikisinin bu şekilde dostluğunu ilerletmesi çok hoş bi detay olmuş. Belli ki Okabe Kurisu’nun teklifini şimdilik reddetmiş ve evine dönmüş. Daru da hâliyle üzülüyor, sonuçta Kurisu o makineyi yapmak için o kadar uğraştı. Ve bu sahnede Daru’nun cümlesi yarım kalıyor, acaba ne diyecekti orada Kurisu’ya?

Okabe tamamen depresyon modunda evde yatarken havlulara sarılmış Kurisu bizimkini arıyor. Kurisu’nun bolca etinden sütünden faydalanalım demişler, fanservise doyduk çok şükür. Okabe’yi istasyona çağırıyor bir yere götürmek için. Buradaki Okabe farkındaysanız inanılmaz çökmüş bir Okabe. İşte Beta Okabe’nin VN’deki hâli tam olarak bu şekilde. Sürekli üzgün, sesi durgun, gözleri manyak gibi titriyor falan filan. Anime başlangıcında bu kadar ağır ele almayacaklarını söylemişti anime stüdyosu ama az da olsa bu vesileyle bize göstermiş oldular.

ss (2018-05-31 at 12.28.52)

Bizimkiler yola çıkıyorlar, yolda minik konuşmalar oluyor. Bu esnada Amadeus’un lafı geçiyor. Kurisu’nun Amadeus’u bilmesi gayet doğal, neticede kendisi bu yapım aşamasının bir parçasıydı. O yüzden çok şaşırıyor Okabe’nin bu kadar bilmesine. Hatta kendinin anlatmış olabileceğini düşünüyor, ah be kızım Beta’da öldün sen konu ne ara Amadeus’a kadar gelsin. Okabe pat diye Maho ve Leskinen’in adını verince Kurisu şok oluyor. Yani düşünün erkek arkadaşınız sizin mahalleden en yakın arkadaşınızla falan tanışıyormuş gibi bir olay bu. Kurisu’nun doğal ortamından insanlar bunlar ve Okabe gayet sıradan bir şeymiş gibi gelmiş karşısına isimlerini falan sayıyor. Kurisu heyecandan pert hâliyle.

ss (2018-05-31 at 01.26.59)

Hazır Kurisu’yu bulmuşken Okabe tüm yaşananları aşağı yukarı anlatıyor. Çünkü onun gözünde zaman çizgisinin değişmesinin bir şekilde Amadeus’la alakası var. Bir de programın sahibine sormak lazım neticede. Fakat Kurisu tek başına AI’nin böyle büyük bir değişime yol açabileceğine inanmıyor. Çünkü Amadeus’ta Kurisu’nun hafızası yüklü ve Kurisu kendisinin zaman makinesi teorisini o zamanlar reddettiğini biliyor. Bilmediği bir şey var ki o da Amadeus Kurisu’nun zaman makinelerinin mümkünatını tam olarak reddetmemiş olması. Ortada bir cevap vermişti. Daha kötüsüyse bu teorinin Amadeus’un içinde bir yerlerde mevcut olması. Tabii bu kısımları Okabe söylemiyor Kurisu’ya.

546

Derken malum mekana varıyoruz. Mayuri’nin mezarı. Açıkçası daha önce hiç bu şekilde görmemiştik, o yüzden izlerken epey derinden sarsıyor insanı. Mezarın üzerindeki kalıntılardan herkesin sık sık burayı ziyaret ettiğini anlıyoruz. Mayuri öldükten sonra tam olarak Okabe’ye ne olduğunu da hiç göremiyorduk. İşin bir de bu kısmıyla yüzleşmek çok zor açıkçası. Okabe okulu falan bırakmış, laba da uğramıyormuş. Sürekli mezarın başında bekliyormuş akşama kadar (inb4 mezarlıkta ağlayan kız aslında Okabe’ymiş). Burada Kurisu’nun Okabe’yi tarif ediş şekli, Mayuri’nin büyükannesinin mezarının başında bekleyişini Okabe’nin tarif etmesiyle cümlesi cümlesine aynı.

Kurisu’nun elinden hiçbir şey gelmemiş çünkü ne diyebilir ki? Okabe zamanında bu seçimi Kurisu için yapmışken “ya böyle yapmasaydın keşke” denmez artık o noktada. O yüzden hep susmuş. Ama şimdi karşısına Beta Okabe gelmiş, herkesin ne kadar büyük vicdan azabı çektiği ortada. Mayuri’nin ölümüyle her şey dağılmış. O yüzden Kurisu Okabe’yi ikna etmek için son şansını da bu şekilde kullanıyor. Fakat anlamadığı bir şey var, eğer Kurisu ölürse bu sefer de Okabe vicdan azabı çekiyor. Kurisu biraz ittirmeyle asıl önemli olanın Mayuri olduğunu bir şekilde bize yutturuyor ve lanet müzik giriyor. Okabe ağlıyor, hepimiz ağlıyoruz. Ağlama reyiz.

Tekrar laba dönüyoruz ve hazırlıklar başlıyor. Kurisu bizden geri döndüğümüze onu unutmamızı istiyor. Sanki çok kolay bir şeymiş gibi. Fakat bunu istemesinin sebebi tamamen önlem amaçlı. Çünkü dediğine göre Kurisu zaman makinesi teorisini aşağı yukarı Okabe’yle tanıştıktan sonra tamamlamış. Yani Okabe’nin Amadeus’la takılması ateşle barut gibi. Akabinde tatlış bir pinky promise yapıyorlar ve Christina müziği giriyor. Kurisu başlıyor romantikliğe, ilk tanıştıkları anı hatırlatıyor. Buradaki Kurisu için, yani “birisi Kurisu’yu bıçakladı” D-mail’inden hemen sonraki Kurisu için ilk tanışmamız asansörden indiğimiz sahne. Ondan öncesini hiç bilmiyor. Burada Okabe ufak bir farkındalık yaşıyor. Hatırlarsanız Steins;Gate’e geçmenin yolu, o andaki kendini kandırmakla ilgiliydi. Yani perspektif, bakış açısı. Okabe içinden “onun perspektifinden bakınca bizim tanışmamız böyle miydi yani?” diye düşünürken bir anda kafasına dank ediyor. Tam olarak farkındalık hâliyle yaşanmasa da işte yavaş yavaş Beta Okabe’nin nasıl Operation Skuld’ı ilmek ilmek çözdüğünü anlıyoruz.

Okabe bir türlü göndermek istemiyor D-mail’i, yani nasıl göndermek istesin. Allah’ım bunlar nasıl acılar. Kurisu yine bizimkini en çok tanıyan kişi olarak onun acı çektiğini görüyor ve VN’de en çok görmek istediğimiz ama VN’de bile olmayan o ponçikliği yapıyor. Pat diye öpüyor Okabe’yi ;_; Şöyle bir sahne için 7 yıl bekledik ama değdi arkadaşlar. Kurisu’nun eli telefona uzanıyor bu esnada ve D-mail’i kendi eliyle göndermiş oluyor. Biz sesini duymuyoruz ama bu sahnede ayrıyeten “Elveda” diyor Kurisu. 😦 Reading Steiner aktifleşiyor ve ilk D-mail’i sildiğimiz güne geri dönüyoruz. Şimdi burası VN’de yoktu ve anime çok başka bir boyuttan ele almış ama güzel düşünmüşler. Anlatayım.

44f09359c0c3ea917f3edb885b6f590e

D-mail’in geri alındığı günden hemen önce hatırlarsanız Okabe ve Kurisu’nun çatıda yağmurda bi sahnesi geçiyordu. Kurisu bizimkinin önlüğünü falan dikiyordu. Okabe ondan vazgeçmek zorunda kaldığı için Kurisu’dan özür diliyordu. Sonrasında hatta öpüşüyorlardı falan, vedalaşıyorlardı. Ertesi gün Kurisu Amerika’ya dönmek üzere yola çıkıyordu, neticede sadece 1 haftalığına tanışmışlardı. En azından ölecekse de evinde ölmek istiyordu Kurisu. Diğerleri de onu Amerika’ya dönmüş bileceklerdi ve ölümünü hazmetmek kolay olacaktı ona göre. Ama son anda Kurisu vazgeçiyordu ve koşarak laba gidiyordu. İlk sezondaki versiyonumuzda hatırlarsanız Okabe tam Enter tuşuna bastığı an Kurisu kapıdan giriyordu ve “Okabe ben de seni-” derken Reading Steiner aktifleşiyordu. Beta’ya geçiyorlardı ama Okabe o son anın etkisinden bir türlü çıkamıyordu.

Şu an bulundukları “anime-orijinal-Alfa” versiyonundaysa Okabe tuşa basamamış. Neden? Çünkü Kurisu kapıdan girmiş ve Okabe böylece vazgeçmiş. Animedeki Alfa’dan farklı olan kısımsa Kurisu’nun D-mail’inde gizli. Kurisu kendine Okabe’nin telefonundan “içeri girme” diye mesaj atıyor. Kurisu burada teknik olarak yine Okabe’yi dinlemeyip içeri giriyor ama neticede o mesajı okuma ve tereddüt etme süresi Okabe’ye yetiyor. İçeri daldığındaysa Okabe çoktan Enter’a basmış oluyor, tam Kurisu ona “ben de seni-” derken Beta’ya geçiliyor. Yani bu şekilde bizim animede gördüğümüz versiyona ulaşmış oluyorlar, taşlar yine yerine oturuyor. Kapanışta çalan şarkıysa yine VN’de kullanılan bir parça bu arada, atayım:

Bölüm sonunda çıkan divergence numarasıysa VN’de falan hiç görmediğimiz bir numara. Bizim geldiğimiz divergence 1.130205 Beta idi; ama bu sefer çıkan sayı 1.097302 Beta. Yani geldiğimiz Beta’ya geri dönemeyebiliriz, üstelik bu Beta sayısı VN’de bile geçmiyor. Koltuklarınıza sıkıca yaslanın, anime stüdyosu bizi değişik bir yolculuğa çıkaracak gibi duruyor.

51 thoughts on “Steins;Gate 0 – 8. Bölüm

      • Vnde de farklı bir çizgiye döndüğümüz göstermişti diye geliyor bana aynı beta olmadığını bwn mi yalnış hatırlıyom yada karıştırıyormuyum

        Beğen

          • Zaten aynı rotaya dönerse esas sona gitmiyordu diye biliyorum belki o yüzden sayılar vn deki gibi değildir yanlış bilmiyorsam vnyi yeni bitirdim ama çok karışıktı 6 sonuda bitirdim

            Beğen

          • Bu arada özelden filan ulaşabileceğim bir yer var mı size vn ile alakalı bende bitidim ama bir yer kafama takıldı da vnde devamı yok zaten ama sizin tahmin edebileceğinizi düşünüyorum da spo olmasın diğer okuyanlara diye özelden sorabilir miyim nereden ulaşabilirim acaba 🙂

            Beğen

          • Twitter @loykad özelden yaz sen sorularını ben müsait olduğumda yazarım şimdi iftar saati geliyo çok şeyapamam 😦

            Beğen

  1. Spoiler uyarısı ile ufak dokunuşlar yapsanız sonraki bölümler için hoş l olailir, ayrıca çok güzel yazıyorsunuz tebrikler. Malesef ki ben izlerken ağzımdan sular aktığı için ayrıntıları kacirabiliyorum – bu bölüm çılgınlar gibi kurisu yu izledim mesela- Böyle devam, çok teşekkürler.

    Beğen

    • Şöyle ki, VN okuyucuları olarak sonraki bölümlerde ne geleceğini biz de tam olarak bilemiyoruz. Mesela bu bölümün %80’i anime orijinaldi, VN’de yoktu çoğu kısmı. Bir sonraki bölüm gideceğimiz Beta çizgisi de VN’de olmayan bi çizgi, belki yine anime orijinal şeyler eklenecek. Genelde minik çıtlatmaları yazının içine ufak ufak gömüyorum ama çok ağır şeyler olmadığı için fark etmiyorsunuz 😛

      Beğen

  2. Son sahneyi tam anlamamıştım. Yazını okuduktan sonra taşlar yerine oturdu. Her olayı böyle zekice bağlamaları çok hoşuma gidiyor. Harika bir bölümdü. Haftaya mad scientist geri döner umarım. 😊
    Yazı için teşekkürler ^^

    Liked by 1 kişi

  3. ilk sezonun finalini ne yapsamda hatirlayamiyorum ve movieside varmis onuda izlemedim kafam cok karisiyor izlerkende bu yaziyi okurkende minasan ne yapmami onerirsin gidip finalide izleyip movieyi de izleyip geleyimmi ne yapayim (sanirim movieyi izliycem cunku finalinde kurisuyu kurtarip mutlu mesut olduklari gibi biseydi aklimda demekki moviede bisey oluyor)

    Beğen

    • Filmi izlemene gerek yok film canon değil ve burada yaşananlarla alakası yok. OVA da aynı şekilde. Sen benim şu yazımı al, sonlara doğru Route/Animede Yayınlanmayan Sonlar diye bi kısım var, oradan itibaren oku. Tek tek neler yaşandığını özetlemiştim. https://akumina.wordpress.com/2014/05/25/steins-gate/
      Bir de şu yazıyı okursan burada da Kurisu’yu nasıl kurtardık veya 0 sezonunda Okabe neden Kurisu’yu kurtaramadı onu açıklamıştım https://akumina.wordpress.com/2016/12/19/steinsgate-0/
      Ek olarak şu yazının başında da 0 Beta evreniyle ilgili neler biliyoruz, factler neler onu yazmıştım

      Steins;Gate 0 – 1. Bölüm


      Bu yazıları okumana rağmen soruların olursa sen bana yaz ben sana açıklarım üşenmem 😀

      Son olarak tekrar diyorum milletin filmden falan bahsetmesine aldanma film ve OVA’nın VN şirketiyle alakası yok. Anime stüdyosunun orijinal yaptığı şeyler, yazarları falan farklı. Zaten o ikisi Steins;Gate timeline’ında geçiyor Alfa ve Beta’yla alakası yok.

      Beğen

      • Filmini izleme gibi birşey söyleyerek çok büyük bir hata yapıyorsun. Orada çok önemli ayrıntılar var animeyle bağlayan. İster şirketi yapanı farklı olsun ister çizeri. O filmde küçük ama aslında çok büyük özel bir ayrıntı var.
        Ve çıktığı sene en iyi anime filmi ödülü alan bir filmden bahsediyoruz.
        Çok yanlış düşünüp yönlendiriyorsun şuan arkadaşı kardeşim belirteyim.

        Bu zamana kadar izlemiş olduğum en mükemmel bir anime filmi.

        Arkadaşı yanlış yönlendirme, ilk sezonu bitirsin ovaları izlesin “23 ß” bölümünü izlesin ardından filmini izlesin ki rahatça 2. sezonu anlasın ve olayları bağlayabilsin.

        Böyle mükemmel bir filmin böylesine mükemmel bir endingi olan filmi izleme diyorsun 🙂 Cidden kusura bakma ama saçmalıyorsun kardeşim..

        DipNot: Yazın için eline sağlık sonuna kadar okudum bitirdiğim bildiğim halde. Anlamayan bağlayamayan arkadaşlar için çok güzel bir iş yapıyorsun. Onun için ayrıyetten tebrik ediyorum seni.

        Liked by 1 kişi

        • Filmde mantık hataları var ve insanlar 0’ı izlerken sürekli konuları oraya bağlıyor. Filmi beğenmiş olabilirsin, ben filme kötü demedim. Ama en azından 0’ın yayınlandığı süreçte “0’ı ANLAMAK İÇİN” izlenmemeli. Ben kimseye filmi izlemeyin veya OVA’yı izlemeyin demiyorum. Ama bana insanlar sürekli gelip “ben bu 0’dan bir şey anlamıyorum, anlamam için OVA’yı filmi izlemeli miyim” diye geldiklerinde izlemeyin demem kadar doğal bir şey yok. Çünkü 0’ın alakası YOK iki yapımla. Siz sevmiş olabilirsiniz ama 0’la bağlayan hiçbir şey yok. Bana bir tane şey gösterin OVA ve filmin 0’la ne alakası var? Bir kere ikisi de Steins;Gate timeline’ında geçiyor konu olarak bağdaştırabileceğiniz hiçbir şey yok. İkinci olarak eğer evrenin işleyişi açısından ipucu veriyor falan derseniz öyle bir şey de söz konusu değil. İlk sezon evrenin işleyişi açısından her şeyi yeterince karşılıyor, eğer eksik olan bir şey varsa da 0’ın içerisinde tekrar ediyorlar izleyiciler anlasın diye. Yani gelmiş Kurisu’nun Okabe’nin çocukluğunu dudağından öptüğü bir filmi burada “0’a yardımcı oluyor, evrenin kurallarını daha iyi anlatıyor” diye savunursanız kusura bakmayın ama en azından VN’i okumanızı önermekten başka bir şey gelmez elimden. Film çıktığından beri insanlar bas bas her yerde yazıyor “bu filmin içerisinde geçen unsurlar orijinal VN’in belirttiği evren sınırlarıyla çelişiyor, canon değil, çok dikkate almamalısınız” diye, izlerken de bunu sezebiliyorsunuz eğer evrene yeterince hakimseniz. OVA’da bir sıkıntı yok, OVA zaten çoğunlukla eğlence amacıyla çekildi. OVA’nın 0’a tek ama tek bir katkısı var o da “her insanda Reading Steiner vardır” muhabbeti. Kİ zaten o muhabbet 0’da da geçeceği için bir yerden sonra, yine böyle “mutlaka izlemelisiniz” dememi gerektiren bir durum yok.

          Tekrar üstüne basa basa söylüyorum, kişisel zevkiniz açısından OVA ve filmi izleyebilirsiniz hatta beğenirsiniz de bununla bir problemim yok; ama 0’I ANLAMAK İÇİN bu ikisini izlemenize ge-rek yok bu kadar net bir şey bu. Stüdyo eğer yarın bir gün çıkar da 0’ın içine filmle veya OVA’yla ilgili şeyler sokarsa 0’ı da aynı şekilde gömeceğiz biz okuyucular olarak. Para kazanmak ve kendi yapımlarını bir kez daha pazarlamak için külliyatın içine etmiş olacak stüdyo böyle bir şey yaptığı an. Ki yapacaklarını sanmıyorum, umarım ayaklarına bu şekilde sıkmazlar.

          Yani illa ki bu 0’ı anlamak için bir şey izlemek istiyorsanız, gidin ilk sezonu en baştan izleyin her şey yerine taş gibi oturacak bunu bir türlü idrak edemiyor kimse.

          Liked by 1 kişi

          • Çok ani çıkışmışım gibi oldu burada kusura bakmayın ama gerçekten ama gerçekten Steins;Gate timeline’ında geçen konuları Beta’ya bağlamamalısınız ve insanları buna yönlendirmemelisiniz. Biz 24. bölümü bile hesaba katmamaya çalışıyoruz yeri geldiğinde çünkü daha 24. bölüm “yaşanmadı” Beta’nın bakış açısında. S;G > 0 > 24. bölüm > OVA > Film şeklinde gidiyor yani bu yapım, ona rağmen gidip en sondaki şeyi izlemelerini söylerseniz alakasız oluyor yani bir düşünün.

            Ek olarak çok zorlarsak filmin 0’a tek bir bağlantısı olabilir, o da Kurisu’nun masadaki araştırma raporlarında Leskinen ve Maho’nun adının geçiyor olması. Bu da çok sürpriz bir şey değil çünkü daha S;G çıktığında zaten 0’ın plan aşamaları hazırlanmıştı.

            Eğer böyle bu yapımla ilgili çıkmış her şeyi “bence çok güzeldi ben çok beğendim ve karakterlerle alakalı şeyler var” bakış açısıyla yargılarsanız hatırlatmak isterim ki bu külliyatın Delta, Gamma ve Omega isminde 3 tane daha timeline’ı bulunmakta. O zaman onları da elden geçirelim 0’ı anlamak için, Beta’yla hiç alakaları olmadıkları hâlde. Sırf güzel diye yani.

            Beğen

  4. GPS’le ilgili bir teorim var. Bu dünyadaki Okabe, Mayuri’nin ölümüne defalarca şahit olmasına rağmen Echelon’dan o D-Mail’i silmediği için Beta çizgisinde yaşadığı PTSD’nin aynısını, belki (ve bence) daha bile ağırını yaşıyor olabilir. Doktor zoruyla (veya Daru’nun zoruyla ve programlamasıyla) ona göz kulak olmak için bir karambolde telefonuna GPS yüklemiş olmaları bence mantıklı.

    Beğen

        • Açılış ve kapanışın full versiyonları çıkmış, OST albümleri genelde anime bittikten birkaç ay sonra çıkıyor. Geriye kalan çoğu OST zaten VN parçalarıyla birebir aynı. Dikkat çeken parçalar olursa atarım, gerisini çok deşmeyin çünkü ost spoilerı yemeye çok müsait bi playlisti var 😀

          Liked by 1 kişi

          • youtube.com/watch?v=NlTpH5zW2S4 Ben az önce bunu deşmeye başlamıştım. :D:D Birazcık geç kaldın. 😀 OST spoilerı yemek nasıl oluyor? Onu tam anlayamadım. Mesala ürkütücü, hüzünlü ya da kötü bir şey geliyor hissi veren şarkılar var. Onun gibi mi? OST’lere ayrıca bir ilgim oluyor da. Bir de konu Steins gate olunca. 🙂 Bu playliste devam etme dersen daha fazla ilerlemiycem o zaman. 🙂

            Beğen

          • Mesela oyunun sonunda çalan şarkının spoilerini yemiştim ben, vni okurken ending çalınca hiç sürpriz olmamıştı. O an o sahnede duysam “aaaa” diye şaşırır etkilenirdim.

            Bir de bazı twistli sahnelerde çalan parçalar var, orijinal parçanın versiyonları gibi. Bunları duyunca CG (yani VNden resimler) spoilerı yiyebilirsin sağdan falan.

            Liked by 1 kişi

          • Bence ilerleme ya cidden daha çünkü animede hiçbir şey olmadı. Mesela bu bölüm çalan çellolu parçayı ostde duymuş olsan hem bi beklentiye girerdin hem de aynı duyguyu vermezdi insana. Just sabır hocam 😀

            Liked by 1 kişi

          • Peki. Baştan sona dinlemedim zaten. Dinlediklerim içinde aklımda ayrıca yer eden olmadı. Animede kullanılırsa muhtemelen önceden duyduğum aklıma gelmeyecek. Ama söylediğinde haklısın. Bazen kendimi tutamıyorum. 😀 Şu andan itibaren daha fazla bakmıycam. 🙂

            Liked by 1 kişi

          • Bir de Okabe mezarlıkta Mayuri gibi elini ışığa doğru kaldırmışken çelloyla çalınan kısa bir parça vardı. Daha önce duyduğumu hatırlamıyorum. Adını biliyor musun?

            Beğen

          • Fazla soru sordum ama neden bir 3-gatsu no lion, Mahoutsukai no yome, Ballroom e youkoso, Sora yori mo tooi basho, Made in abyss, Houseki no Kuni incelemen yok? En azından seri sonu incelemelerin olsaydı okumak isterdim. Daha son zamanlarda güncel animeleri takip etmeye başladım. Ve senin steins gate incelemelerini de görünce diğer kaliteli animelerde Türkçe içerik eksikliği (hatta yokluğu :D) daha bir hissedilir oldu. 😀

            Beğen

          • Anasayfada sağ taraftaki kategorilerde “Yaz sezonu, kış sezonu” şeklinde kategoriler var. Onlara bakabilirsin, mevsimlik olarak oynadığım oyunlar veya izlediğim animeler izleyeceğim animeler tadında yazılar yazıyorum.

            Animeleri haftalık veya ayrı ayrı inceleme yazmamamın sebebiyse genelde bu güncel serilere haftalık başlamam ama birkaç bölüm sonra ipin ucunu kaçırmam ve aylaaaar sonra bitirmem :/ Sezonu geçtikten sonra da hakkında böyle SG gibi yazma şevkim kalmıyor. Genelde Twitter’ımda falan 4-5 tivit zinciri halinde gözlemlerimi paylaşıyorum animeleri izlerken. Misal Yorimoi çok sevmiştim, ballroomun mangası güzel aynı şekilde mahoyomenin de öyle. 3-gatsuyu hep izlemek istiyorum zira favori anime stüdyom yapıyor ama 4. bölümden sonra ipin ucu bi kaçtı yakalayamadım pek vakit bulamıyorum.

            Beğen

          • Bir de çoğunda SG kadar falan bölüm başına böyle dolu dolu inceleme yazacak kadar malzeme olmuyor. Mesela Kakegurui haftalık yazıyordum ama sonlara doğru filler girince yazmayı bıraktım. Genelde bi sezonda hepi topu 5-6 anime seçiyorum, bunlar da genelde herkesin pek rağbet göstermediği yapımlar oluyor. Onları da kendi hızımda ağır ağır izliyorum. S;G yazmamın sebebiyse bende yerinin çok farklı olması. 7 yıl önce anime yayınlanırken bu blog yoktu hep içimde ukte kalmıştı haftalık inceleme yapmak. Kısmet 0’aymış 😀

            Beğen

          • Yaz sezonu, kış sezonu yazılarına da bakmıştım. Misal ‘sora yori mo’ yazın hala akıllarda :D:D Twitterdan da 3-4 aydır takip etmeye çalışıyorum. Yazdığım animelerden belki her bölüm yazı çıkmayabilir, bu animelerin kalitesi ve MAL puanı yüksek olmasına rağmen TR’de takipçisi de çok olmuyor ama müziğiyle, görselliğiyle, konusuyla filan üzerine konuşulabilecek çok şeyleri oluyor. Senin yazılarında bazıları başlangıç izlenimleri olarak kalmışlar. 🙂 Ondan sadece ne düşündüğünü merak etmiştim. Cevapladığın için teşekkürler 🙂

            Beğen

    • O yorum sekmesi ne biçim olmuş ya daralmış da daralmış ahaha telefonda böyle gözükmüyor 😀

      Eğer ilerde böyle S;G kadar çok sevdiğim bi yapım olursa yazmaya çalışırım okuyacak birileri varmış demek ki ^^

      Liked by 1 kişi

  5. Ahahaha bilgisayardaki tarayıcıdan girince artık düzgün okunmuyor. 🙂 Hatta reply butonu bile kaybolmuş. 🙂 Bilgisayardan yorum ekleyemiyorum. Ancak telefondan ekleniyor. :):) İlerisi için iyi forumlar iyi yazmalar mı denir artık bilemedim şimdilik en iyisi iyi geceler dileyim. 🙂

    Liked by 1 kişi

Düşüncenizi Paylaşın