Steins;Gate 0 – 12. Bölüm

ss (2018-06-28 at 02.26.38)

HanaKana şarkılarını özlemişiz.

Hemen Sherlock arkadaşlar atlamadan önce belirtmem gereken bir şey var. Bölümün sonundaki sahneyi filmdeki sahneye benzetmiş olabilirsiniz. HİÇBİR ALAKALARI YOK. Teşekkürler şimdi yazıma devam edebilirim.

Geçen hafta koyduğum son resimde gördüğünüz “bu kıza neler oluyor” temalı muhabbeti işlediler bu hafta. Kagari olayının sürekli VN okuyucuları tarafından tam bir çorba olarak görüldüğünü sık sık dile getiriyorum. Yavaş yavaş anlıyorsunuzdur, çok karıştırıyor ortalığı bücür. En azından şu kısmı aradan çıkarmış olduk.

ss (2018-06-28 at 02.17.11)

Bölümün başlangıcında küçük Kagari’yi hastanede görüyoruz. En başından beri yok Kagari onun kızı bunun kızı olaylarını da bitirmiş oluyor bu sahne. Evlatlık olayının nasıl gerçekleştiğini görüyoruz. Mayuri gelecekte gerçekten çok uğraşmış Kagari’yi oradan kurtarmak için. Sonra da malum şarkı sahnesi gerçekleşiyor. Açıkçası Hanazawa Kana’nın şarkı söyleyen sesini duymayı o kadar özlemişim ki kapanışta da o söylüyordu sanırım. Pamuk gibi sesi pamuk. Neyse bu bölümün ana olayı olan şarkıyı beynimize kazımaya yavaştan başlıyoruz.

Yağmurlu bir havadayız, geçen bölümden bu yana aşağı yukarı 2 hafta geçmiş. Okabe yavaş yavaş okulunda keşfedilmeye başlıyor. Herkes ondan belli ki yurtdışına gidip kendini geliştirmesini bekliyor. Buradan Okabe’nin kendini normal hayatına iyice adapte ettiğini görebiliriz. Acaba ne hedefliyor?

ss (2018-06-28 at 02.20.51)

Lab’tayız. Kagari ve Mayuri günlük takılmacalarını yaşarken Daru bilgisayarda bir şeylere odaklanmış. Ekranda gördüğümüz kadarıyla date sitelerinde geziyor, tavsiyelere bakıyor. Buradan aslında Yuki’yle randevusu olduğunun minik bir sinyali verilmiş. Yazık kıyamam ne yapacağını nerede buluşacağını falan bilememiş internetten arıyor. Hangimiz bu evrelerden geçmedik tabii 😛 Derken malum şarkı bir kez daha giriş yapıyor. Akabinde Kagari artık alıştığımız üzere bayılıyor. Normalde bu sahnede aslında Okabe labdaydı ve Kagari dışarıdan gelip şarkıyı duyuyordu ama böyle yapmayı seçmişler.

Suzuha geliyor ve çatıda bizimkini yine bir güzel fırçalıyor. Okabe kendi normal hayatına geri döndüğü ve Steins;Gate olayını hepten boşladığı için kızıyor hâliyle. Bu sahneyi ekleme sebepleri tamamen Kagari’nin çatıdaki olayını bağlamak olmuş. Biz izleyici olarak haberdarız ama Okabe falan bu olayları bilmiyordu. Kagari’nin mevzuyu bağlamak için Okabe’yi de doldurmuş oldular böylece.

ss (2018-06-28 at 02.42.52)

Yine labtayız, Kagari uyanmış. Mayuri de Faris’e yardım etmek için cafeye gitmiş. Şarkı üzerine iyice düşüldükten sonra şarkı avı başlıyor. Zaten bu bölümün tamamı şarkı muhabbetiyle geçiyor ben pek sevmesem de bu olayı. Adamlar VN’de eksik bir şey bırakmayalım, her sonu da animeye katalım diyince hâliyle böyle birbirinden kopuk bölümler oluyor. 2 bölüm önce suçlulardan kaçıyorduk bir anda şarkı peşine düşer olduk falan. Milletin 0’a soğuk yanaşmasını anlayabiliyorum o yüzden. Ama inanın her şey VN’de tamamen farklı senaryolarda yer aldığı için böyle oluyor, atlamak istemiyor stüdyo. Geçen hafta gördüğümüz Maho End’di, şimdi de Kagari End’i görüyoruz ucundan başından.

Bizim kızlar Fubuki’yi yemeğe çıkarmışlar. Belli ki hâlâ çağırıp duruyorlar kızı kontrol için, araştırma devam ediyor. Kız haklı olarak “Okabe’yle birlikte bayıldık onu saldılar beni niye salmıyorlar” diye şikayet ediyor. Çıkışta bir şeyler yapalım diyor Fubuki ama Yuki yine ekiyor. Yuki arkadaş grubundaki hâlime benziyor sürekli işi çıkan ve hiçbir şeye tam anlamıyla katılamayan o insan. Öğlen buluşması var tabii bizim kızın, yakışıklı erkeği bekliyor karanfiliyle. Elinin de iyileştiğini görüyoruz telefonuna bakarken. Bizimki heyecandan kafayı cama falan vuruyor kıyamam aptal aşıklar ya.

ss (2018-06-28 at 02.43.56)

Suzuha’nın o suratı nedir ya..

Faris’in mekandayız. Kagari’yi de getirmişler tabii şarkı meselesini soruyorlar. Bizimki de şaşırtıcı şekilde şarkıyı Suzuha’dan duyduğunu söylüyor. Tabii insanın inanası gelmiyor Beta Suzuha’nın böyle şarkılar falan söyleyebileceğine. Anlaşılan iş Suzuha’yı bulmakta bitiyor, ekibe Mayuri de katılıyor. Faris de Suzuha’yı yolda gördüğünü, ciddi gözüktüğünü falan anlatıyor. Burada odaklandığım tamamen Faris’ti açıkçası, Beta Faris aşırı ponçik bir unsur. Daha çok farklı kıyafetle daha sık görünmesini diliyorum prensesimin. Ek olarak normalde Mayuri’yi cafeden alıp Braun’un yanına gidiyorlardı Suzuha orada çalıştığı için. Braun da o restoranın muhabbetini açıyordu ve öyle gidiyorlardı. Faris eklemeleri hoş olmuş.

Suzuha’nın savaş diye gittiği yer de köri yeme yarışmasıymış. Aynı köri yeme animasyonunu bize 2-3 kez izlettikten sonra şükürler olsun ki bu sahne bitiyor ve dışarı çıkıyoruz. Bizimki savaşlarda sıkça aç kaldığına tabii yemek buldun ye mentalitesinde. O yüzden bu tarz yerlerde ün yapıyor, rumuzu da çok fena. Neyse şarkı konusuna geri dönüyoruz, bizimkine soruyorlar o da Yuki’den duyduğunu söylüyor. Tabii gayet doğal, annesi olduğu için çıksa çıksa böyle bir şarkı Yuki’den çıkar. Şimdi burada bir sorun çıkıyor, bu şarkı acaba gelecekte sürülmüş bir şarkı mı? Kagari’nin gelecekte duymuş olma ihtimali üzerinde duruyorlar ama Suzuha bu ihtimali eliyor. Hâliyle iş Yuki’yi bulmaya geliyor ama ulaşılamıyor. Derken o da ne, Yuki ve Daru objektiflere yakalanıyorlar.

ss (2018-06-28 at 03.28.53)

Normalde Yuki ve Daru’yu gördükten sonra bizim kızlar onlara elleşmemek için yakınlarda bir yerlere oturuyorlardı. Oralardan yiyecek bir şeyler söyleyip tatlı tatlı yiyorlardı. Hatta Mayuri zaman zaman Kagari’nin ağzının kenarına bulaşan şeyleri siliyordu anne gibi. Kagari de hatta durumu garipsiyordu kendisi normalde yaşça Mayuri’den büyük olduğu için. Okabe de içinden bu durumu “uzaktan güzel vakit geçiren iki kız kardeş gibi duruyorlar” diye değerlendiriyordu. Tabii sonra Yuki ve Daru’ya yakalanıyorlar kendileri. Yuki-Daru ikilisine dönelim.

Aşırı tatlı değiller mi bunlar ya offff~ İkisinin de yüzleri pancar gibi olmuş, Daru yemeği ağzını yüzüne bulaştırmış bizimki de ağzının kenarını siliyor. Bizimkiler hayran hayran bakıp acaba yanlarına gitsek mi gitmesek mi derken Yuki bizimkileri fark ediyor. Daru tabii eminim ki içinden etmediği küfür kalmamıştır, adam hem yerin dibine giriyor hem de randevusu mahfoluyor. Ah be ya o kadar da hazırlanmıştı çocuk. Mayuri sanki kendi çocuğu ilk randevusuna çıkıyormuş gibi eğleniyor bu durumdan yalnız, Daru’ya uzun uzun bakışları muazzamdı. Neyse konu yine şarkıya geliyor ve Yuki de gittiği pastacılık kursunda bir kadından duyduğunu söylüyor. Biraz da yaşlıca bir ablaymış bu şarkıyı söyleyen.

Okabe sonra bu sözü geçen kadını arıyor ve bir süre konuştuktan sonra kadın Okabe’nin annesi çıkıyor meğerse. İşler iyice karışmaya başlıyor doğal olarak. Annenin Yuki’yle ne işi var, ne alaka diye. Eskiden mezarlığın oralarda sıkça takıldığı zamanlar bu şarkıyı öğrenmiş ve duştayken sürekli söylüyormuş Okabe. Annesinin de diline oradan takılmış. İş yine dönüp dolaşıp Okabe’de bitiyor fakat Okabe’nin böyle bir şarkıdan haberi bile yok. Ekip giderek büyüyor fakat bir arpa boyu yol alamıyorlar, Kagari’den farksızlar şu anki durumda.

Mezarlık muhabbeti Kagari’nin dikkatini çekiyor ve bir de oraya gidelim diyorlar. Bizimkiler ilk iş Mayuri’nin ninesinin mezarına gidiyor, birkaç bölüm önce buraya Mayuri’nin mezarını ziyaret edişimiz aklıma gelince üzüldüm. Mayuri oturup tatlı tatlı anlatmaya başlıyor her zamanki gibi. Önce Kagari’den konuyu açıyor ama bir şeyleri hatırlaması gereken tek kişi elbette ki sadece Kagari değil. Eski benliğini unutan Okabe’yi de içinden geçiriyor, ah Mayuri hangimiz özlemiyoruz ki o günleri ;_;7 Derken yağmur yağmaya başlıyor ve bizimkiler bir yere sığınıyor.

Bu mekanda radyoda çalan müziği hatırlarsınız, geçen bölüm televizyonda çalan parçaydı bu. Kagari’nin gözlerini alamadığı o reklam müziğiydi. Aslında reklam biraz daha sürseydi belki Kagari orada patlayacaktı ama geçti gitti. Radyoda duyunca, bir de üstüne gün boyu olan şeyler birikince Kagari’nin beyni yanıyor. Kendisi pijamalarla yolda yalnız yürüyor, nispeten biraz daha genç duruyor buralarda. Bizimkine hatta bu şok esnasında az kalsın araba falan çarpacak gibi oluyor. Kamyonun ışıklarının da etkisiyle Kagari’nin beyni iyice yanıyor ve hatırlamaya başlıyor ufaktan. Kendisi belli ki bir yerlerden kaçmayı başarmış annesinin özlemiyle.

ss (2018-06-28 at 02.22.57)

Burada atladıkları bir flashback var, aslında bence bu sonun en güzel flashbackiydi. Mayuri’nin böyle gelecekte Kagari’ye işte geçmişteki çevresini eskiden çok sık yağmur yağdığını anlattığı bir kısım vardı. Hatta Okabe’yle yağmuru ne kadar sevdiklerini falan anlatırdı, balık gibi olduklarını yağmur yağarken. Sonrasında Kagari’nin uzunca bir monologu vardı o kaçışından istasyon sahnesine kadar. Yağmura değdiği için Mayuri’nin ona söylediklerini anımsıyordu yağmur hakkında. Okabe’yle tam burada karşılaşması çok ironik oluyordu o yüzden, tam Okabe’yle ilgili anıları anlatırken karşına Okabe çıkıyor ama tanıyamıyorsun falan.

Neyse hastanede uyandığındaysa artık çoğunlukla hatırlıyor Mayuri olayını. Tıpkı ilk sahnede olduğu gibi uyandığında yine başında Mayuri var, o güne gidiyor hâliyle ve sarılıyor bizimkine ağlayarak. Ağlatma bizi ufaklık ya 😦 Mayuri tabii hiçbir şeyin farkında değil şaşkına dönüyor, ne yapacağını bilemeyince sarılıyor o da. Zaten kendisi de diyor Kagari’ye ne zaman baksam yardım etme isteği geliyor içimden diye. Ana yüreği be. Akabinde HanaKana’nın ve Kagari’nin seiyuusunun söylediğini tahmin ettiğim kapanış şarkısı giriyor.

ss (2018-06-28 at 03.12.01)

Gelelim bizi deliye uğratacak kısma. Yıllar öncesindeyiz, Okabe henüz genç. İstasyonda Kagari’nin elinde yeşil upa var, yani Mayuri’nin gelecekte bizimkinin eline tutuşturduğu. Yani anlayacağınız gelecekten yolladığımız Kagari buralarda birilerinin eline geçmiş, bir kez mekandan kaçmış. Genç Okabe’yle karşılaşmış, hatta az daha zorlasa Mayuri’yle bile karşılaşabilirmiş. Fakat bu karşılaşmalarından kısa süre sonra tekrar yakalanmış ve zaptedildiği yere geri götürülmüş. Geçen bölümlerde araştırdığımız K-6205 de Kagari’nin kod adıymış. O sahneden sonra Kagari’ye ne yaptıklarını da bilmiyoruz, haftaya bakalım Kagari End’in sonunu gösterecekler mi (ki sanmıyorum) yoksa biraz daha time skip yaşanacak mı göreceğiz.

22 thoughts on “Steins;Gate 0 – 12. Bölüm

  1. Yazıda bahsetmeyi unuttum ama Kagari’nin ilk beyin travma flashbackini yaşadığı sahnede çok gerilimli harika bir parça çalıyordu çok iyiydi ya. VN’den hatırlamıyorum şu anime OST’si çıkması lazım acilen.

    Beğen

    • merhabalar. ben 23 ve 24 bölümlerini anlayamadım bir kaç sorum olacak yanıtlarsan sevinirim. kendini bıçaklıyor zaman tüneline biniyor ama o kanlar içinde olan okarine ne oluyor? 2.ci sorum ilk bölümde bi ses geliyor bakıyor kız yerlerde kan revan bu okarinin bagırma sesiydi bence ve aslında okarın skull operasyonunu öncedende yapmıştı bence yani burada paradoks mu olusturmuş istemeden?

      Beğen

      • İkinci sorunun cevabı biraz kompleks, animenin ilerisinde belki açıklanır ben spoillemiyim.

        İlk soruna gelirsek okabe kendini bıçaklıyor ve diğer okabenin görmesiyle steins;gate dünyasına geçiş yapıyorlar. Tıpkı reading steiner aktifleşmesi gibi o deceive the world olayı gerçekleştiği an SG’ye geçiş gerçekleşti.

        Beğen

        • yok spoille sorun yok kafama cok takıldı cünkü. bi kaç sorum daha olucak sen bu animedeki en iyi çözümleyen kişiymişsin turkanime tv dekiler öyle diyor. SG ye geçmeyi anladımda deceive the world nedir yani ölmek uzere olan okarine tam ne oluyor açar mısın? 2. filminin guncel sezon ile alakasız oldugunu biliyorum ama filminde cristina geçmişe giderek ne yapmak istedi yinede bir çözüm yoktu anladıgım kadarıyla SG evrenini olusturuyor okarin ama bu evrende de kendi yok?
          3.0 -8. bölümün sonunu anlamamıstım sayende anladım ama geçmişe mesaj atarak içeri girme diyor ve geç giriyor okarin coktan entere basmıs oluyor ve beta evreni oluyor ama alfa evreninde bunu yaptıgı icin alfa evreni ortadan kalkıyor mu?

          Beğen

          • tamamdır ben yine yazarım unutursan bu arada bu anime tarzı başka anime önerir misin ? bilim kurgu gizem

            Beğen

          • Psycho-Pass önerebilirim distopik bir dünyada geçen bilim-kurgu/gizem animesi. Epey felsefik ve ağır oluşu da onu mükemmel kılıyor. 2. sezonu için aynı şeyi söyleyemem ama ilk sezonunu mutlaka gözden geçirmelisin. Bu ayarda ama eski yapımlardan Ergo Proxy de var göz atılabilir.

            Biraz garip bir öneri olacak ama Mahou Shoujo Madoka Magica’yı izleyebilirsin. Başlangıçta sıradan bir mahou shoujo animesi gibi gözüküp 3-4 bölüm sonra gizeme bağlıyor. Sonra da ufaktan bilim kurgu ve fantastik ögeleri birleştiriyor. Tamamen gerçekçi ve bilimsel diyemem ama karanlık bir yapısı var ve “zamansal” bir şeyler içeriyor göz atabilirsin. Bittiğinde eğer hoşuna giderse recap filmlerinden 3.’sü olan Rebellion’u mutlaka görmen gerek.

            Hâlâ izlemediysen Neon Genesis Evangelion da bilim kurgu kültlerinden biridir, sembolizmlerle dolu insanın beynini yakan yapımların başında gelir. The End of Evangelion filmiyle birlikte izlenmelidir.

            Beğen

          • 1- Şimdi Steins;Gate daha önce hiç görülmemiş, observe edilmemiş bir timeline. Okabe orada kendini bıçaklayıp zaman makinesiyle geri döndükten sonra kendini çatıda buluyor, S;G yazılmaya başlanıyor. Yani o andan öncesinde S;G’de neler olduğu bilinmiyor, bizim bildiğimiz Okabe S;G’de daha önceden bulunan Okabe’nin üzerine yazılıyor (overwrite tam karşılığı). Okabe buraya direkt fiziksel olarak bi zaman makinesiyle geldiği içinse bıçak yarası bu yolculuk esnasında onunla birlikte kalıyor diye düşünüyorum. Tam %100 bir açıklama yok. Benim görüşüm Okabe’nin RS yeteneği sayesinde, her şeyi görmüş geçirmiş Okabe’nin üzerine kendini yazdğı şeklinde. Zaten bu S;G’deki Okabe kandırılan Okabe’nin yaşadığı olayları hiç bilmiyor, tamamen bizim bildiğimiz Okabe’nin kendi görüp geçirdiği kısımlardan ibaret sadece. Belli ki bizim Okabe, bu yeni sonradan gelen Okabe’nin üzerine yazılmış Reading Steiner sayesinde. En önemli kısım burada bir loop oluşturmak, o dünyadaki gerekli şartlar yerine getirildiğinde sıkıntısız devam edilmiş oluyor.

            2- Yine de paradoks soruna tam anlamıyla %100 şu olmuştur diye cevap veremiycem, 0’ın bu konuyu nasıl ele alacağını merak ediyorum VN’de de bu kısımlar epey karışık idi belki animede düzgünce mantığa oturturlar. 2025 Okabe’si ve arkaplanda yaşanan bazı olaylar var onları animeye katıp katmayacaklarından emin değilim. Katmaları lazım ama nasıl aktarırlar bilmiyorum. Şimdilik susucam o konuda.

            Tek %100 bilmen gereken 1. Bölümde Beta’da başladığımız > sonra ilk D-mail ile Alfa’ya geçtiğimiz > sonra D-mail’i geri alarak tekrar Beta’ya döndüğümüz > Sonra aynı timeline üzerinde geçmişe gidip 1 kez başarısız oluşumuz > Sonra videoyu izlememiz ve geçmişteki Beta Okabe’yi kandırdığımız > Dünya gerekli şartları yerine getirdiği içinse zaman makinesiyle geri döndüğümüzde Beta’ya değil aslında Steins;Gate’e döndüğümüz. S;G ismi uydurma tabii, aslında yine aşağı yukarı Beta’da bir yerlerdeyiz fakat ufak değişiklikler sayesinde Kurisu ve Mayuri’yi hayatta tutmayı başarıyoruz.

            Burada işte o “1 kez başarısız olma ve videonun gönderilişi” kısmında 0’da yaşanan ve 0’da yeni yeni öğreneceğimiz 2025 bilgileri falan da olacak ilerde ama onları şimdi anlatmam çok çok karışık ve zahmetli olacak. Bırakalım anime açıklasın yeni kavramları.

            3- Deceive The World mantığı nasıl işliyor. Şimdi bunların aslında ilk hedefi neydi, Okabe’nin attığı d-mail’i geri almaktı değil mi? Ama bunu yaptıklarında o ilk ceset görülen ana geri dönüyorlardı yani Makise’nin öldüğü ana geri dönüyorlardı. Bu da onları kısır döngüye sokuyordu, maili almasalar Mayuri ölüyor alsalar Kurisu’nun öldüğü timeline’a dönülüyor. Şimdi öyle bir şey yapmalılar ki Okabe “birisi Kurisu’yu bıçakladı” mailini atıp timeline değiştirseler bile Kurisu bu olaydan etkilenmesin, ilerde maili geri alsalar bile Kurisu zaten ölmemiş olduğu için Kurisu yine yaşamış olsun. Bunu da nasıl yapıyorlar, ilk Okabe’ye bir oyun oynuyorlar. ilk Okabe’nin tek yapması gereken Kurisu’yu orada görmek ve onu öldü sanmak.
            Beta Okabe başta aslında içi boya dolu bi cam tüple geliyor ama boya içinde kuruduğu için akıtamıyor. En sonunda kendini bıçaklayıp kanını akıtıyor, orada bastığı çığlık da Beta Okabe’nin duyduğu çığlık oluyor. Sonra Beta Okabe koşup gelip görüyor ki kanlar içinde yatan Kurisu, hemen maili atıyor. Mail SERN tarafından görülüyor, bunları Alfa’ya geçiriyor ve bizim 1 sezonluk izlediğimiz şeyler tekrarlanıyor. O Okabe’nin Alfa’daki olayları yaşaması lazım. Tek farkla, bu sefer son d-maili geri aldıklarında Kurisu ölmeyecek ve S;G’nin kapısı aralanmış olacak. Bizim animede gördüğümüz ilk sezonda aşağı yukarı buydu.

            0 spoiler>>> Fakat burada bir eksik var, Beta Okabe bunu zaten düşünebilirdi, Kurisu’yu defalarca kurtarabilirlerdi. Ama bir şekilde yine de savaş çıkıyor değil mi? İşte Beta Okabe’nin yıllar sonra anladığı kısım da burası olacak. Sadece Kurisu’yu kurtarmak değildi olay. Aynı zamanda Nakabachi’nin kağıdını da uçakta yakması gerekiyorlardı. Bunu da anlayacak ilerde Okabe. O yüzden zaten Operation Skuld’ı D-Video’da anlatırken ek olarak “tek yapman gereken bu değil, Nakabachi’nin kağıdının da ulaşmasını engellemelisin” diyor. Yani aslında başından beri bunları savaş dolu geleceğe iten, Suzuha’nın geçmişe dönmesini sağlayan yegane tetikleyici o kağıt. Kağıt işini hallettikten sonra zaten tam anlamıyla Steins;Gate’in kapısı aralanmış olacak.

            VN’de zaman makinesiyle geri dönerlerken ekran kararıyor ve kapanış giriyor, sonra da direkt time skip oluyor. Okabe yaranın hâlâ üzerinde olduğunu işte eğer 1 saat daha gecikse çok ciddi sıkıntılar çıkacağını falan söylüyor. Uzun süre de hastanede kalmış. Kurisu’yla 2-3 cümleden öte konuşmadıkları için Kurisu bunun kimliğini falan bilmiyor. Polise gidip “biri kendini yaraladı” falan demiş ama polis bulamamış Okabe’yi sonra da olay öyle geçmiş gitmiş. Mekanda cinayet falan da olmamış başka. Okabe Kurisu’nun evine döndüğünü falan düşünüyor da hatta sonra karşılaşıyorlar falan filan.
            Yara izinin neden kaldığıylaysa ilgili bir ihtimal fiziksel olarak zaman makinesiyle geri döndüğü için yaraları üzerinde kaldı, hastaneye kaldırdılar yaraları iyileşti. Suzuha gelecekten gelmiş olduğu için S;G timeline’da geçmişe geri dönmek için bir sebebi kalmadı bu yüzden kayboldu. Okabe’yse geçmişten geleceğe geldiği için yara izi de onunla beraber kaldı. Bu konuda kesin şu şöyle oldu böyle oldu denebilecek olaylar yok VN’de, tamamen teoriden ibaret. İşte zaten bu sebeple de biraz 0’ı yazdılar, VN’de 0 da çok karışık. Orada işin içine 2025 Okabe’si, 2025 Suzuha ve Mayuri’si falan da giriyor. Beta timeline’ın da etkisi büyük. Bunlarla o son 2 bölüm biraz daha anlam kazanmış oluyor boşluklar doluyor falan. Anlatmam pek doğru olmaz, animedekini görmek istiyorum önce. VN’deki halini bile 1 okuyuşta tam oturtamıyor insan zira. Kimi arkadaşlar plothole olduğunu söylüyor, kimi arkadaşlar hayır her şey birbiriyle mantıklı ilerliyor diyor. Ben de %90 çoğu yerin oturduğunu düşünüyorum ama bazı kısımlar bende de soru işareti bırakmış durumda. Tamamen kendi kendimize çözmeye çalışıyoruz, şu şu şöyle oldu diye açıklanmıyor VN’de de ne yazık ki. O yüzden %100 bu olmuştur diye sağda solda anlatmak istemiyorum, yarın bir gün animede başka şekilde işlerlerse ben yalancı çıkmış olurum 😀

            Film soruna gelecek olursak ben filmle ilgili soruları genelde yanıtlamıyorum çünkü filmin işleniş mantığı benim VN’lerde okuduğum evrenin kurallarıyla zaman zaman çelişiyor. Orijinal serinin senaristi tarafından yazılmadığı için ciddiye alıp üzerine kafa yormuyorum. O yüzden film sorularını başkasına sorabilirsiniz teşekkürler 😀

            Epey karışık oldu ama umarım yeterince açıklayıcı olabilmişimdir. Yine sorun olursa buyur yaz, emin olduğum kadarını yazmaya çalışırım.

            Beğen

          • Sormam gereken bir şey var, S;G 1.sezonda 23.bölüm (B) diye bir bölüm var. Ve biliyoruz ki S;G 0 bu bölümden devam ediyor. S;G’yi 24 bölüm yapmak yerine 23 (B) olarak bitirselerdi daha iyi olmaz mıydı? Çünkü anime bitirildi sonra 23(B) diye farklı bir bölüm daha çıkarıldı ve kafa karışıklığına sebep oldu.

            Beğen

          • E o aman ne anlamı kalır dümdüz 50 bölümlük anime izleseydik? 😀 Hem zaten 0 daha tam olarak bitmemişti, sadece plan aşamasındaydı. 0’ın VN satışlarına destek olması biraz da reklam olması amacıyla Beta specialini yayınladılar.

            Beğen

          • anime önerilerini yazdım bakıcam teşekürler . benim anlatmak istedigim paradoks olayı şu: okabe yerde kızı kan revan gördukten sonra o mesajı yine atıcak yani ha kız ölmuş yine atıcak mesajı , ha okabe kendini kandırmış kız ölmemiş yine atıcak o mesajı cunku mesajda kız ölmuş gibi birşey yazıyordu?
            2. Sende benim gibi düşünüyorsun sanırım yani 1.sezonda biz bi döngüyü izledik ve bu animenin en başını bilmiyoruz.
            3.0-8 in sonunda alfadayken demekki mail atmamış mayuri ölmuş, sonunda ama mail atıyor kurisu , mesajı okurken okarin basmıs oluyor enter tusuna ve alfa ortadan kalkıyor yani alfa evrenidemi beta oluyor?

            Beğen

          • Şimdi burada Echelon’un mantığını anlamak gerekiyor. İlk mesajda Kurisu gerçekten öldüğü ve bu mail de onu içerdiği için Echelon’un dikkatini çekiyor (kendileri Kurisu’yu ve zaman makineleriyle ilgili konuları araştırmaktaydı bu timeline’da çünkü). Dikkatini çekmeleriyle ilk d-mail olarak bir shift gerçekleşiyor ve o distopik geleceğe doğru gittiğimiz Alfa’ya geçiyoruz.

            Fakat S;G versiyonundaysa Kurisu ölmedi, Okabe kendinin kandırıldığının farkında değil. Bu mail Echelon’da spam mesajı olarak tanımlanıyor ve üstüne de Nakabachi’nin tezi uçakta yanınca bu timeline’da SERN’in payı olabildiğince azalıyor. Tekrar dediğim gibi sadece Kurisu değil olay Nakabachi’nin tezinin de yanması gerekiyor. Böylece zaman makineleriyle ilgili teoriler çöp oluyor. Bizim “acaba bu noktadan sonra ne oldu” kısmını görmemize gerek yok, cause and effect dediğimiz neden sonuç olayına bakıyor bu seride teoriler. Okabe’nin orada yaptığı hamlenin sonucunu görüyoruz, Kelebek Etkisi kavramı da yine buradan geliyor. Orada bizim yaptığımız değişikliklerin sonucu olarak Kurisu kurtuldu, Nakabachi’nin tezi yandı. SERN’in bir hükmü kalmadı. Üstüne daha 0’ın da etkileri olacak. Böylece S;G’ye geçmiş oluyoruz. Tekrar diyorum S;G’nin ilerisinde bir savaş çıkmayacağının, SERN’in tekrar hamle yapmayacağının garantisi yok. Bunu Okabe de söylüyor, Suzuha da. Onlar sadece şimdilik olan geleceği kurtarmak istiyorlar. Suzuha bile geri döndüğünde onu nelerin beklediğini bilmeden dönüyor ama en azından distopya ve savaş olmadığından eminim falan diyor.

            3- Bunu 8. bölümün sonunda açıklamıştım ama şöyle diyeyim. Aynı anda 2 timeline birden aynı şekilde aktif olmuyor. Biz Okabe’yle o an hangi timeline’daysak o timeline aktif olur. Alfa ilerlerken arkaplanda Beta ilerlemiyor yani. Alfa’dan Beta’ya geçtiğimiz an Alfa duruyor, Beta’ya atlayıp Beta’dan devam ediyoruz.

            O mail atmış atmamış olayını 8. bölüm incelememin sonunda okuyabilirsin detaylıca anlatmıştım.

            Beğen

    • Teklif için teşekkürler ama maalesef iki kişilik hatta benim çoğunlukla yazdığım Aku’nun da bolca oynadığı bir ekip olarak kalacağız sonsuza dek 😀

      Beğen

Düşüncenizi Paylaşın